Resor / Sydostasien

Kambodja


Kungariket Kambodja officiella namn på khmer är Preăh Réachéanachâkr Kâmpŭchea, Kampuchea. Efter den ekonomiska krisen i slutet av 1990-talet har situationen i landet varit svår. Befolkningen saknar utbildning och infrastrukturen är nästintill obefintlig i större delen av landet. Idag bygger Kambodjas ekonomi nästan uteslutande på turism. Landet har drygt 15 miljoner invånare.

Mellan 800-talet och 1400-talet blomstrade Khmerriket i Sydostasien. På den tiden innefattade riket Kambodja, Thailand, Laos och södra Vietnam. Från 800-talet var Angkor i Kambodja Khmerrikets huvudstad och religiösa centrum. Staden grundades av Yashovarman och fortsatte sedan att växa under hans efterträdare Suryavarman II, som var kund över Khmerriket från år 1113 till sin död år 1150. Suryavarman II lät bland annat uppföra det idag mest kända templet Angkor Wat. Under 1200-1300-talet plundrades och invaderades staden ett flertal gånger. På 1400-talet lämnade den sista befolkningen Angkor. Det finns många teorier om varför. De pågående krigen försvagade Angkors kungamakt, vilket ledde till försämrade underhåll och engagemang i vattenvägar och liknande.

Detta var helt avgörande för bevattningen av risfälten som Angkors stora befolkning var beroende av. En teori är att befolkningen tvingades att sprida ut sig. Ny forskning visar också på svår torka i Sydostasiens fastland under början av 1400-talet. Vattenmagasinens hade enormt stor betydelse för det livsviktiga risfälten. Angkor glömdes bort och bestod till slutet av 1800-talet av överväxt djungel. År 1907 inledde franska arkeologer en lång restaureringsprocess. 1970 blev det inbördeskrig i Kambodja och restaureringen upphörde. 1993 kunde den dock återupptas i ett gemensamt samarbete mellan Frankrike, Japan och Unesco. Att idag, 1200 år efter att kung Suryavarman II levt och uppfrättat sina tempelbyggnader, vandra omkring  i  Angkor är minst sagt mäktigt.

 
 

En dag bland tempelruiner

Mitt livs första tempelbesök, Preah Khan, byggt på 1100-talet av den dåvarande kungen Sayojaronman VII som gåva till sin far. Samtidigt som det är gigantiskt är det så mycket detaljer att helheten är svårt att greppa. Jag stryker med handen över väggens struktur. Allt blir till en berättelse, om kungarna, kvinnorna, djuren och gudarna. Det är på riktigt. Under dagen besöker vi ytterligare fyra tempel. Ta Som, East Mebon och Pre Rup. Det skiljer sig från varandra i färg och form men mystiken är densamma.

Vi får veta att i alla små hål som finns i tempelväggarna har det suttit diamanter. Dessa försvann under plundringarna av staden. Som mest kan det ha bott uppemot en miljon människor i Angkor. Jag hade velat resa tillbaka i tiden och se alla människor, hur man fraktade stenblocken, hur det skulpterades och byggdes. På kvällen bestämmer vi oss för att nästa dag se soluppgången över Ankor Wat, templet som sedan 1863 är avbildat på Kambodjas flagga.

 
 
 

Soluppgång i Angkor Wat

Väckaren ringer 04.15 och vi gör oss iordning för att beskåda solnedgången vid en av världens mäktigaste byggnader, Ankor Wat. Vår tuk-tuk förare stå redo utanför hotellet långt innan vi är klara. Himlen är alldeles mörk men luften är ljummen och våra nyköpta knätäckande byxor är egentligen för varma. Tillsammans med hundratals andra fumlar vi fram i kolsvart mörker över stenbroar och tempelportaler för att slutligen nå fram till Kambodjas mest fotade plats. När solen gått upp kliver vi in i templet.

Angkor Wat är, i jämförelse med de tempel vi besökt dagen innan, rätt litet. Jag slås återigen av alla små detaljer som finns överallt. På nästan alla sidor av varje sten. Vi reser vidare mot det kvadratiska templet Bayon. Det byggdes i början av 1200-talet av kung Jayavarman VII som ett statstempel. Bayon blir en favorit med sin stora ansikten, urskiljda ur gigantiska stenblock tittar dom åt alla väderstreck. Ett välbevarat tempel.

År 1186 uppförde Jayavarman VII Ta Prohm till hans mors ära. Templet är gömt i tät djungel. Enorma kapokträd med rötter på över 40 meter har sprängt sig upp och omringat templet. Förutom en restauration på templets södra vinge har Ta Prohm bevarats som det upptäcktes. Man har endast röjt bort lite växtlighet på insidan för att besökarna ska kunna ta sig fram. Det var i detta tempel som Tomt Raider spelades in.

 
 
 
 






Leave a reply


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *








Recent Portfolios